Tips & Tricks

Een webshop beginnen? Zo doe je dat! (deel 2)

20/11/2020
Afbeelding voor Een webshop beginnen? Zo doe je dat! (deel 2)

Dit is deel 2 van de vierdelige serie waarin we je van A tot Z vertellen hoe je een webshop begint!

• Klik om terug te gaan naar deel 1
• Klik om naar deel 3 te gaan
• Klik om naar deel 4
te gaan

4. Kies een bedrijfsnaam voor jouw webshop.

Heb je een leuke naam voor jouw webshop, oftewel jouw onderneming, bedacht? Controleer dan of deze niet al voorkomt in het Handelsregister en aan alle eisen voldoet op de website van de KVK. Het kan ook handig zijn, wanneer je nog geen keuze hebt gemaakt, om jouw ideeën op Google te zoeken en te zien welke resultaten naar voren komen. Zo kom je erachter of er andere bedrijven bestaan met een soortgelijke naam. Misschien wil je hier niet mee geassocieerd worden of bestaat de kans dat potentiële klanten niet aan jou maar aan een ander bedrijf zullen denken bij het horen van jouw bedrijfsnaam. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Ook is het goed om na te gaan of jouw bedrijfsnaam makkelijk uit te spreken en te onthouden is. Zo weten jouw klanten je in de toekomst sneller (terug) te vinden. 

5. Domeinnaam kiezen, controleren en vastleggen.

Voor een webshop heb je natuurlijk ook een website nodig. Voor een eigen website dien je een domeinnaam te bepalen en te registreren. De domeinnaam maakt de URL waarmee klanten jouw webshop kunnen bereiken, bijvoorbeeld MyParcel.nl. Meestal is de domeinnaam gelijk aan de naam van de webshop. Daarnaast is het belangrijk dat de domeinnaam die je wilt gebruiken nog niet in gebruik is en dat je het auteursrecht, merkenrecht of handelsnaamrecht van een andere onderneming respecteert. 

Soms is het mogelijk hosting en domeinregistratie als pakket af te nemen. Wij adviseren je jouw domein los te registreren. Op die manier blijf je zelf eigenaar van jouw domeinnaam en ben je vrij om op ieder gewenst moment van software te wisselen, zonder jouw domeinnaam kwijt te raken. 

Domeinnaam controleren.
Je kunt controleren of een domeinnaam nog beschikbaar is op sidn.nl, hostnet.nl of transip.nl. Mocht de domeinnaam nog vrij zijn dan kun je deze registreren via een hostingprovider. Is de domeinnaam bezet? Dan kun je via dezelfde tools meer gegevens inzien en krijg je suggesties voor andere domeinnamen of domeinextensies, denk aan .nl, .com of .eu, die wel beschikbaar zijn.

Domeinnaam registreren.
Om jouw domeinnaam vast te leggen en het hosten van je website te regelen heb je een hostingprovider nodig. Een hostingprovider regelt dat jouw .nl, .com, of extensie domeinnaam wordt geregistreerd. Bijvoorbeeld via Transip of Hostnet.

6. Schrijf je in bij de KVK.

Heb je een keuze gemaakt voor de naam van jouw bedrijf? Dan is het tijd om je inschrijving bij de KVK te starten. Dit doe je middels een digitaal inschrijfformulier. Onderdeel hiervan is het maken van een keuze voor een rechtsvorm. Vervolgens maak je op locatie een afspraak bij de Kamer van Koophandel om de inschrijving van jouw onderneming te voltooien! Vergeet niet je legitimatie mee te nemen. Zo kan de KVK-medewerker bepalen of je aan de inschrijfvoorwaarden voldoet.

Kosten inschrijving KVK.

  • Eenmalige inschrijfvergoeding van € 50,-.
  • Optioneel*: Uittreksel van inschrijving voor € 15,-.
  • Te voldoen tijdens jouw afspraak bij de Kamer van Koophandel

Wanneer jouw inschrijving is voltooid krijg je direct jouw BTW-identificatienummer, BTW-nummer en KVK-nummer. Deze zal je in de toekomst vaak nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan de omzet- of inkomstenbelastingaangifte.

Hulp nodig bij het bepalen van de rechtsvorm die bij jouw bedrijf past? Klik dan hier voor meer informatie.


Je bent er al bijna! Doorloop de volgende stappen, beschreven in deel 3, waarin je onder andere uitleg krijgt over het kiezen van de juiste webshopsoftware, ontwikkelen van een eigen huisstijl, hoe je voldoet aan juridische voorwaarden en welke verzekering relevant zijn voor jou. 

• Klik om terug te gaan naar deel 1 
• Klik om naar deel 3 te gaan
• Klik om naar deel 4 te gaan