Het is natuurlijk interessant om te weten wat de consument verwacht van jouw retourservice. Daar besteden we in deze blog dan ook veel aandacht aan. Maar het is ook goed om te weten welke regels voor jou als webshophouder gelden, die je verplicht bent na te leven. Als webshophouder dien je namelijk met een aantal dingen rekening te houden met betrekking tot jouw retourbeleid. We sommen ze voor je op.
Herroepingsrecht van de consument.
Bij een online aankoop behouden consumenten zich een herroepingsrecht. Het herroepingsrecht houdt in dat de consument zonder opgaaf van reden, tot 14 dagen na bezorging, zijn bestelling terug mag sturen. Na het beroep op zijn herroepingsrecht heeft de consument (nog eens) 14 dagen om het product terug te sturen. De bestelling mag zijn uitgepakt en geprobeerd, zolang de producten van de bestelling niet zijn beschadigd. Bij slijtage of schade waarvan aan te tonen is dat de consument die heeft aangericht ben je als webshophouder uiteraard gerechtigd de schade te verrekenen.
Termijn en manier van terugbetaling van retourzendingen.
Binnen 14 dagen dien je als verkoper de consument het geld van de bestelling terug te vorderen. Daarbij dient de klant op dezelfde manier zijn geld terug te krijgen voor de bestelling als de manier waarop hij of zij betaald heeft. Heeft de klant met geld betaald, dan krijgt de klant geld terug. Heeft de klant met een tegoed- of cadeaubon betaald, dan mag je de klant op die manier ook terug betalen.
Betaling van de verzendkosten van retourzendingen.
Je dient als webshophouder het volledige bedrag terug te betalen dat de klant heeft betaald voor de aankoop van het product. Onder een volledige terugbetaling vallen alle kosten die de klant heeft gemaakt ten behoeve van de aankoop, zoals bijvoorbeeld de verzendkosten, administratiekosten, enzovoorts. Er bestaat een uitzondering. Wanneer de klant een of meerdere producten van de bestelling houdt en daarom maar een gedeelte van de bestelling retour stuurt, dan hoef je alleen het daadwerkelijke bedrag van dat deel van de bestelling terug te vorderen. Heeft een klant zelf gekozen voor een duurdere leveringswijze? Dan betaal je als webshophouder de prijs voor de standaardlevering terug

Betaling van de retourkosten van retourzendingen.
De kosten voor het opsturen van de retourzending zijn wettelijk gezien voor rekening van de klant. Omdat de klant opdraait voor de retourkosten mag hij of zij zelf bepalen hoe het product wordt teruggestuurd.
Verplichte informatievoorziening van jouw retourvoorwaarden.
Als webshophouder ben je verplicht jouw voorwaarden, termijn en werkwijze van het herroepingsrecht op je website te vermelden. Na de aankoop dien je deze informatie nogmaals aan jouw klant te verstrekken. Bijvoorbeeld per e-mail, bij de bevestiging van de aankoop. Als jouw informatie hierover namelijk niet klopt of onvolledig is, krijgt de klant een retourtermijn van 12 maanden. Goed om te weten is dat het niet geoorloofd is te zeggen dat klanten hun bestelling gratis kunnen terugsturen, wanneer je daarvoor in de plaats de bezorgkosten niet teruggeeft. Je dient hier als webshop dus transparant in te zijn.
Uitzonderingen op het herroepingsrecht van de consument.
Er bestaat een aantal wettelijke uitzonderingen waarop het herroepingsrecht voor de consument niet van toepassing is. We sommen ze voor je op: audio- of videodragers, voor de klant (op maat) gemaakte producten, tijdschriften, loterijkaarten, intieme en bederfelijke producten. Je bent als webshop verplicht jouw klanten in te lichten wanneer zij geen beroep kunnen doen op hun herroepingsrecht, zodra een van de wettelijke uitzonderingen van toepassing is.
Meer weten?
We hopen je op deze manier goed ingelicht te hebben over de verplichtingen die je na dient te leven als webshop als het gaat om de inrichting van jouw retourbeleid. Wil je meer weten over het optimaal inrichten van jouw retourservice? In deze blog vertellen we je er alles over en geven we je tips. Heb je toch nog vragen? Dan kun je ons altijd bereiken via info@myparcel.nl. We helpen je graag!