Interviews

Interview met Gary Hartmann – GrooveyDesign.

30/09/2019
·
6 minuten leestijd
Afbeelding voor Interview met Gary Hartmann – GrooveyDesign.

 Vorige maand hebben we je bijgepraat over het verkopen van producten via een online marktplaats. We vertelden je over de voordelen hiervan en de mogelijke nadelen. Om erachter te komen hoe het echt is om producten te verkopen via een online marktplaats, namen we contact op met Gary Hartmann. Gary is, samen met zijn partner Marcel, eigenaar van GrooveyDesign en verkoopt zijn producten via Catawiki. Je leest het gehele interview hier!


Zou je ons een introductie willen geven van GrooveyDesign, welke producten je verkoopt en hoe het voor jullie allemaal begonnen is?

Ik ben Gary en samen met mijn partner zijn we eigenaar van GrooveyDesign. Met GrooveyDesign kopen we tweedehands vintage items in en verkopen deze via Catawiki. Een veilingsite voor bijzondere objecten. Gewoon omdat toegepaste kunst en vintage design onze passie is. Deze hobby heeft zich uiteindelijk ontwikkeld tot ons bedrijf GrooveyDesign. Steeds vaker dachten we toen na over de vraag: ‘Wat als we hier een bedrijf maken?’. Met name nadat wij een duidelijk plan van aanpak en strategie hadden opgesteld, merkten wij half 2016 een duidelijke groei in onze verkopen. In deze periode ben ik mij dan ook fulltime gaan richten op GrooveyDesign.

De items of objecten die wij via Catawiki met GrooveyDesign verkopen komen 99,9% van kringloopwinkels en inboedels. Meestal gaan we in de buurt van Den Haag op zoek naar de leukste en meest unieke artikelen. Natuurlijk zijn andere plekken niet uitgesloten. Zo zijn we wel eens in België geweest of het noorden van het land. Wanneer we mooie, nieuwe artikelen hebben gevonden, gaan deze een week later in onze veiling. Welke iedere vrijdag start om 12.00 uur via Catawiki. We bieden gemiddeld tussen de 10 à 15 kavels online aan en deze hebben een gemiddelde duur van een tot twee weken.

Het is een vorm van duurzaam ondernemen. Het mooie daaraan vind ik dat je artikelen een tweede leven geeft. Vaak zijn artikelen nog in hartstikke goede staat, waardoor het te zonde is om deze al weg te gooien. Ook gebruik ik voor het versturen van de artikelen grotendeels recyclebare dozen. Wanneer we namelijk onze pakketten naar de PostNL locatie brengen, krijgen we vaak een aantal reeds gebruikte verpakkingen daarvoor in de plaats terug. Die we weer gebruiken voor onze volgende verkopen. Ook op die manier doen we aan duurzaam ondernemen.


Had het veel voeten in aarde om te starten met verkopen via Catawiki?

Nee, eigenlijk niet. Het was niet lastig om te starten met verkopen via Catawiki. Ook omdat het begon als hobby, zijn we gewoon van start gegaan. Gaandeweg hebben we steeds meer geleerd over de beste manier om onze producten aan te bieden en verkopen. Met name toen we ons fulltime gingen richten op GrooveyDesign hebben we echt een plan en strategie opgezet. Je kunt hierbij denken aan bepalen wanneer we producten inkopen, welke dagen we producten fotograferen, wanneer we research doen, hoe en wanneer we Instagram inzetten, enzovoorts. In het begin ging dit wel mis en besteedden we hier minder aandacht aan. Onze productfotografie is nu duidelijk en productbeschrijvingen zijn uitgebreider en relevanter voor (potentiële) klanten. Je ziet het positieve effect ervan echt in de uitkomsten van de veilingen en de vele positieve reviews die we ontvangen. We besteden nu ook meer aandacht aan het snel en netjes versturen van onze artikelen. Direct na betaling, versturen we de artikelen naar de kopers. Het zorgt voor tevreden klanten en regelmatig voor herhaalaankopen.

Waarom heb je gekozen om te verkopen via Catawiki? En is Catawiki de enige online marktplaats waar je je producten verkoopt?

We verkopen uitsluitend via Catawiki en daar hebben we meerdere redenen voor:

  • Catawiki biedt ons een bepaalde betrouwbaarheid en zekerheid. Enerzijds naar ons, als verkopers op het platform, anderzijds naar bezoekers en kopers. We weten bijvoorbeeld zeker dat wij na twee weken worden uitbetaald. Mocht in de tussentijd iets misgaan, bijvoorbeeld wanneer een koper niet tevreden is met de aankoop, dan kun je dat in deze weken oplossen. Daarnaast kunnen kopers eenvoudig bieden en betalen en heeft het platform een bepaalde naamsbekendheid. Die snelheid en betrouwbaarheid van het platform stralen wij ook graag uit met GrooveyDesign. Ook dat zorgt voor tevreden en terugkerende klanten. Dat is tenslotte ook de reden waarom wij prettig samenwerken met MyParcel.
  • Catawiki doet zelf ook veel aan promotie in Nederland en Europa. Op marktplaats.nl, 2dehands.be of lot-art.com bijvoorbeeld, vind je verwijzingen naar kavels op Catawiki. Het is natuurlijk mooi meegenomen dat op die manier onze kavels ook op andere platformen worden gezien. Zonder dat wij daar iets voor hoeven te doen.
  • Als laatste zijn we van mening dat het op regelmatige basis verkopen van producten via marktplaats.nl of een ander platform zijn vruchten niet genoeg afwerpt. Die platformen bedienen ook een hele andere doelgroep. Vaak ben je hier ook nooit zeker van een verkoop, vanwege de kopers. Deze platformen bieden je ook geen zekerheid op dat gebied.

Is het verkopen van je artikelen via Catawiki makkelijk met MyParcel als verzendservice te combineren?

Ja, zeker. Ik ben meer dan tevreden over de service van MyParcel namelijk. Ik krijg snel reactie op vragen, er is vriendelijk contact en een goede klantenservice. Dat is ook wat wij uit willen stralen met GrooveyDesign. De betrouwbaarheid en stabiliteit van Catawiki en het gemak en de snelheid waarmee ik mijn artikelen verzendklaar maak met MyParcel en kan versturen (ook naar het buitenland!) stellen ons in wel staat om onze klanten een bepaalde service en koopervaring te bieden, waar wij met GrooveyDesign helemaal achter staan.


Bestaan er ook nadelen van het verkopen via Catawiki?

Een nadeel is dat je vanwege de veilingen de verkoopprijs niet zelf in de hand hebt. In vakantieperiodes zie je bijvoorbeeld dat prijzen vaak lager uitvallen. Dat valt dan wel tegen. Zeker wanneer je weet dat de verkoopprijs anders hoger had kunnen zijn.


Waar moeten andere verkopers echt rekening mee houden, mochten ze hun producten in de toekomst ook aan gaan bieden op Catawiki?

  1. Bereid je goed voor met een duidelijk en compleet plan van aanpak. Denk na over hoe je de kavels gaat aanbieden en maak een weekplanning voor al je werkzaamheden. Ga daarnaast op zoek naar unieke, vintage items om te verkopen en niet de artikelen die iedereen bijvoorbeeld op marktplaats verkoopt. 
  2. Zorg voor mooie, gedetailleerde productfoto’s en -beschrijvingen. Artikelen worden op die manier veel aantrekkelijker en een potentiële klant weet wat hij of zij kan verwachten. Zo voorkom je ongewenste verrassingen achteraf.
  3. Wees altijd duidelijk, snel en eerlijk in communicatie naar klanten. Zorg voor een juiste afhandeling van de koop en reageer direct op vragen via social media of e-mail. Ook na negatieve feedback! Het zorgt dat niet alleen je artikelen, maar ook de gehele service rondom het verkopen van je artikelen van kwaliteit is. Je doel is tenslotte om klanten te behouden en hen nog eens terug te laten keren.