Verzenden

Etenswaren versturen in binnen- en buitenland.

07/02/2022
Afbeelding voor Etenswaren versturen in binnen- en buitenland.

Liefde gaat door de maag! Niet gek dus dat jij als online ondernemers etenswaren verstuurt of wilt versturen via de post. En, het versturen van etenswaren per post is mogelijk. Je moet echter wel rekening houden met een aantal restricties. In deze blog leggen we jou uit hoe het versturen van etenswaren binnen Nederland en naar het buitenland werkt. Lees snel verder!

Etenswaren versturen binnen Nederland.

Het versturen van etenswaren binnen Nederland is toegestaan, mits deze niet-bederfelijk zijn. Hieronder vallen houdbare producten die niet snel bederven en in een verpakking gesealed zijn, zoals cake, ontbijtkoek, koekjes en chocolade. Deze producten kunnen makkelijk buiten de koeling worden bewaard en hebben een lange houdbaarheid. Ook niet-alcoholische dranken zoals sappen en limonade mogen gewoon verstuurd worden. Zorg er wel voor dat je deze goed verpakt tijdens het verzendproces om beschadigingen te voorkomen. Bij het versturen van alcohol moet je rekening houden met een aantal restricties. Lees hier meer over het versturen van alcoholische dranken.

Waarom mag ik geen bederfelijke etenswaren versturen?

Het versturen van bederfelijke etenswaren per reguliere post raden wij af, omdat je de temperatuur tijdens het vervoer niet kunt controleren. Hierdoor bestaat het risico dat ziekteverwekkende organismen zich in korte tijd vermenigvuldigen en hier kan jouw klant ziek van worden. Ook het versturen van producten met een vrieselement is niet verstandig. Aangezien je geen invloed hebt op de tijd dat jouw bestelling onderweg is, bestaat het risico dat het vrieselement smelt en hierdoor jouw producten alsnog bederven.  

Toch bederfelijke etenswaren versturen?

Als je toch bederfelijke etenswaren wilt versturen, zoals een slagroomtaart, vlees of kaasproducten, dan zijn er een aantal opties die je kunt overwegen. Verstuur je producten bijvoorbeeld met het speciale foodnetwerk van PostNL. Met dit netwerk kun jij jouw producten gekoeld versturen, waardoor je producten veilig aankomen bij jouw klant. Daarnaast kun je overwegen om jouw producten zelf langs te brengen bij klanten in jouw regio. Op deze manier kun je overzien dat jouw producten niet te lang buiten de koeling zijn.

Etenswaren versturen naar het buitenland. 

Het versturen van (bederfelijke) etenswaren naar het buitenland is in principe niet toegestaan. De regels kunnen echter per land verschillen. Twijfel je? Dan raden we jou aan om contact op te nemen met het lokale postbedrijf of de ambassade. Zij kunnen jou meer vertellen over de voorwaarden voor het versturen van deze goederen. Meer informatie over het internationaal versturen van alcoholhoudende producten vind je hier. Lees hieronder naar welke landen je onder voorwaarden wél etenswaren mag versturen:

Verzenddoos met etenswarenVerenigde Staten:
Het is onder voorwaarden toegestaan om zendingen naar de Verenigde Staten te versturen met voedingswaren, inclusief voedingssupplementen. Deze moet je voor verzending digitaal aanmelden bij de Food and Drug Administration (FDA). Daarvoor moet je je eerst registreren via Registrar Corp. Heb je een registratienummer gekregen? Breng dit Prior Notice Number duidelijk zichtbaar aan op het verzenddocument van de zending.Turkije:
Als je een invoervergunning hebt, dan is het toegestaan om fruit, groenten, melkproducten, visproducten, planten en zaden te versturen naar Turkije. Informeer bij het lokale postbedrijf of bij de ambassade onder welke voorwaarden je deze goederen mag versturen.Zwitserland:
Onder bepaalde voorwaarden is het toegestaan om vlees(waren) en zout te versturen naar Zwitserland. Informeer bij het lokale postbedrijf of bij de ambassade onder welke voorwaarden je deze goederen mag versturen.

Meer informatie over het versturen van etenswaren naar het buitenland vind je hier.

Koekjes versturen

Tips voor het versturen van houdbare etenswaren. 

  1. Houdbare etenswaren blijven langer vers als je ze vacuüm verpakt. Doordat er geen zuurstof in de verpakking zit, krijgen schimmels en bacteriën geen kans om te groeien. Dit is van positieve invloed op de kleur, textuur en geur van de etenswaren. Overweeg dus om jouw etenswaren vacuüm te verpakken.
  2. Verkoop je brownies of koekjes? Dan kun je jouw producten perfect versturen in een brievenbusdoos. Het versturen van een brievenbuspakje is goedkoper dan een pakketzending, de volgende dag bezorgd én de klant hoeft niet thuis te zijn voor bezorging. 
  3. Zijn jouw houdbare etenswaren breekbaar of passen deze niet in een brievenbusdoos? Verstuur dan een pakketzending. Pakketten kun je van deur tot deur volgen met de Track & Trace informatie én hoe meer pakketten je verstuurt, hoe voordeliger het wordt.
  4. Als je een pakketzending verstuurt, dan is de kans groot dat jouw verzenddoos loze ruimte bevat. Als je niet wilt dat jouw producten heen en weer bewegen in de doos, dan is het belangrijk om tussen jouw etenswaren opvulmateriaal te plaatsen. Bekijk hier ons assortiment aan opvulmateriaal.

Houdbare etenswaren versturen. 

Al jouw houdbare etenswaren verstuur je gemakkelijk en snel met MyParcel. Heb je nog geen account? Dan maak je deze in slechts een aantal minuten aan.

Account aanmaken
Pakketten versturen