Verzenden

Tabak versturen in binnen- en buitenland.

09/05/2022
Meer omzet met de zeven beïnvloedingsprincipes Cialdini

Als je sigaretten of andere tabaksproducten verkoopt in jouw webshop, dan dien je op de hoogte te zijn van de regels rondom het versturen van deze producten. Zo mag je in Nederland tabaksproducten verzenden onder strenge voorwaarden, maar is het internationaal versturen van tabak in de meeste gevallen niet toegestaan. In deze blog vertellen we jou alles wat je moet weten over het versturen van tabak in binnen- en buitenland! 

Tabak verkopen binnen Nederland.

Het is toegestaan om in Nederland tabaksproducten te verkopen en verzenden. Houd echter rekening met deze voorwaarden:

  • Neutrale verpakking: Tabaksproducten mag je alleen verkopen in donkergroen-bruine pakjes met de naam de fabrikant en informatie over het product. Ook moet je verplicht een gezondheidswaarschuwing op de verpakking zetten, in zowel tekst als beeld.
  • Leeftijdscheck: Het roken van tabaksproducten is toegestaan voor iedereen van 18 jaar of ouder. Als webshophouder dien je dus altijd te controleren of de koper ook daadwerkelijk 18 jaar of ouder is. Dit kun je doen door jouw klant bij het bestellen te vragen naar diens leeftijd en het product te leveren met de bezorgoptie ‘Leeftijdscheck 18+’. De postbezorger controleert dan de leeftijd van de ontvanger bij het leveren van de bestelling. Deze optie kun je inschakelen via het MyParcel platform. 
Leeftijdscontrole aan de deur
Het pakket is bij de ontvanger.
  • Losse sigaretten: De verkoop van losse sigaretten (uit de verpakking) is niet toegestaan.
  • Geen reclame: Het is niet toegestaan om reclame te maken voor tabaksproducten. Ben je een tabakspeciaalzaak? Dan mag je onder voorwaarden reclame maken. Klik hier voor meer informatie. 
  • Tabaksproducten in je webshop: Het is niet toegestaan om afbeeldingen of video’s van de tabaksproducten te laten zien op jouw webshop. Dit heeft te maken met het uitstalverbod. Tevens is het verboden om een link te plaatsen naar een andere website met afbeeldingen of video’s. De enige informatie die je mag vermelden is: het merk, de merkvariant, de grootte of inhoud en prijs. 

Tabak versturen naar het buitenland. 

Het is niet toegestaan om tabaksproducten via de post naar het buitenland te sturen in verband met accijnsregels. Dit geldt voor zowel bestemmingen binnen de Europese Unie als internationale bestemmingen. Een aantal landen maken echter een uitzondering. Komt ie!

  • Australië: Onder voorwaarden is het toegestaan om kauwtabak en tabaksbladeren te versturen naar Australië. Informeer bij het lokale postbedrijf of bij de ambassade onder welke voorwaarden je deze goederen mag versturen.
  • Turkije: Onder voorwaarden is het toegestaan om tabak en aanverwante artikelen te versturen naar Turkije. Informeer bij het lokale postbedrijf of bij de ambassade onder welke voorwaarden je deze goederen mag versturen.
  • China: Onder voorwaarden is het toegestaan om tabakproducten te versturen naar China. Ook in dit geval geldt, informeer altijd eerst bij het lokale postbedrijf of bij de ambassade onder welke voorwaarden je deze goederen mag versturen.

Kijk hier voor meer informatie over het internationaal versturen van post en pakketten.