Verzenden

Dit moet je weten over btw en verzendkosten.

19/07/2021
Afbeelding voor Dit moet je weten over btw en verzendkosten.

Btw: je kent het wel! We betalen het allemaal bij elk product dat we kopen of dienst die we afnemen. De afkorting btw staat voor ‘belasting over toegevoegde waarde’. In Nederland hebben we verschillende soorten btw-tarieven. Zo geldt voor de gezondheidszorg een tarief van 0%, omdat dit voor iedereen beschikbaar moet zijn. Voor voedings- en geneesmiddelen geldt een btw-tarief van 9%. Andere goederen worden belast met een btw-tarief van 21%. Afhankelijk dus, van de producten die jij verkoopt, bereken je een percentage van 0%, 9% of 21% door aan jouw klanten. 

In deze blog vertellen we jou alles over btw en wat dit voor jouw zendingen betekent. Als online ondernemer ben je namelijk verplicht om btw te berekenen over de verzendkosten. We beantwoorden de 10-meest gestelde vragen! En, mocht jij na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, dan staan we uiteraard voor jou klaar. Lees je mee?


Btw over jouw zendingen.

Als klant van MyParcel, betaal je 21% btw over al de zendingen die je verstuurt via ons platform (m.u.v. de digitale postzegel en zendingen buiten de EU en schadevergoedingen). Je kunt zendingen zien als een product dat je inkoopt en hierover ben je verplicht btw te betalen als op de factuur btw wordt berekend. Dat gaat automatisch wanneer je jouw MyParcel factuur betaalt. Daarnaast geldt dat wanneer je verzendkosten doorberekent aan jouw klant, je als het ware ook ‘een verzending’ verkoopt. Hier moet ook btw over worden betaald, door jouw klant. Best ingewikkeld allemaal. Daarom hebben wij de 10 meest gestelde vragen + het antwoord voor jou op een rijtje gezet.

BTW en verzendkosten

De top 10 meest gestelde vragen over btw.

Waarom betalen particulieren geen btw en zakelijke klanten wel?
Als je bij PostNL een verzendlabel koopt, hoef je daar geen btw over te betalen. In de Postwet is vastgelegd dat er btw-vrijstelling is voor universele postdiensten. Deze producten zijn namelijk ontwikkeld voor consumenten. MyParcel is een zakelijk platform en daarom verplicht om btw te heffen op bepaalde producten en diensten, daarom moet je bijvoorbeeld 21% btw betalen over de verzendkosten van jouw MyParcel zending. De btw kan je terugvragen bij de belastingdienst, tenzij je meedoet met de KOR-regeling.

Let op! De tarieven bij PostNL kunnen anders zijn dan bij MyParcel. In veel gevallen is verzenden via MyParcel voordeliger als je de btw kan terugvragen.

Moet ik btw betalen over alle producten van MyParcel?
Nee, want de digitale postzegel is vrijgesteld van btw. Ook wereldzendingen zijn vrij van btw. Op al onze overige producten en diensten moet 21% btw worden geheven. 

Waarom is de digitale postzegel vrijgesteld van btw?
De digitale postzegel is een postzegel, maar dan digitaal. De postzegel valt binnen de Postwet onder de universele dienstverlening en is daarom vrij van btw.

Ik verkoop producten met het verlaagde btw, maar moet bij jullie het verhoogde btw-tarief betalen. Wat belast ik door aan de klant?
Aan de klant bereken je hetzelfde btw-tarief als de goederen op de factuur. Verkoop je producten die vallen onder het lage btw-tarief van 9%, dan bereken je ook 9% btw over de verzendkosten.

btw verzendkosten voorbeeld

Ik verkoop producten met verschillende btw-tarieven. Welk btw-tarief moet ik doorbelasten aan mijn klant voor de verzendkosten?
Als jij verzendkosten doorberekent aan de klant dan moet daar btw over berekend worden. Voor de verzendkosten bereken je hetzelfde btw-tarief als de overige producten op de factuur, dit kan 0%, 9% of 21% zijn. Verkoop je bijvoorbeeld etenswaren, dan valt dit onder de 9% btw-categorie en daarom reken je ook 9% btw over de verzendkosten. Verkoop je kleding, dan valt dit onder 21% btw en bereken je ook 21% btw over de verzendkosten. Staan er producten met verschillende btw-tarieven op de factuur, dan bereken je naar verhouding btw over de verzendkosten.

Voorbeeld: 

Je verkoopt een sporttas en waterfles t.w.v. € 45,- en diverse etenswaren t.w.v. € 15,-. De sporttas en waterfles vallen onder het verhoogde btw-tarief, hier wordt 21% btw over berekend. De etenswaren vallen onder het verlaagde btw-tarief, hier wordt 9% btw over berekend. Het totaalbedrag van deze bestelling is € 60,-.

75% van van het totaalbedrag valt onder hoog btw-tarief en 25% van de order valt onder laag-btw tarief. Als de verzendkosten € 6,- zijn, bereken je voor 75% van de verzendkosten 21% btw en voor 25% reken je 9% btw. Het btw bedrag over de verzendkosten bedraagt dan € 1,08 totaal.

Snap je dit voorbeeld nog niet helemaal? Geen probleem. Je kunt hieronder de uitgebreide berekening downloaden!

Downloaden

Ik doe mee aan de KOR-regeling en kan geen btw terugvragen. Het tarief bij jullie ligt hierdoor hoger dan bij PostNL. Waarom zou ik toch voor MyParcel kiezen?
Als je de btw over de verzendkosten niet terug kan vragen, dan kunnen de verzendtarieven bij MyParcel duurder zijn, dan bij PostNL. PostNL brengt in de meeste gevallen geen btw in rekening, omdat zij in de wet is vrijgesteld van btw verplichtingen. Toch kan verzenden via MyParcel jou vele voordelen bieden. Zo werken wij met staffels, waardoor het tarief al snel naar beneden gaat als het aantal zendingen dat jij verstuurt stijgt. Hierdoor kan versturen met MyParcel alsnog voordeliger zijn. Meer informatie over de staffels kun je hier vinden. Het MyParcel platform biedt daarnaast veel meer dan enkel pakketten versturen. Meer informatie over onze geïntegreerde services vind je hier.

Kan ik de btw over de verzendkosten terugvragen of aftrekken?
Als ondernemer betaal je verzendkosten aan de vervoerder en omdat dit een zakelijke uitgave is, is deze aftrekbaar. Je kunt deze btw aftrekken als voorbelasting. De btw wordt dan afgetrokken van de btw die je over jouw omzet betaalt. Op de factuur van MyParcel vind je de betaalde btw duidelijk terug. Als je meedoet met de KOR-regeling is het helaas niet mogelijk om btw terug te vragen.

 

Moet ik ook btw betalen voor buitenlandse zendingen?
Wanneer je een pakket naar het buitenland verstuurt, dan kun je de onderstaande richtlijnen volgen. 

  • Verzend je een pakket naar een particulier zonder btw-nummer binnen de EU? Dan gebruik je gewoon het Nederlandse btw-tarief en reken je dus ook de btw over de verzendkosten zoals hierboven beschreven staat.
  • Verzend je naar een ondernemer en dus een btw-plichtige binnen de EU? Dan kan de btw verlegd worden. De ontvanger moet dan zelf voldoen aan de btw-regels van het land. Jij rekent dan dus geen btw over de verzendkosten, en zet ‘btw verlegd’ op de factuur evenals het btw-nummer van de ontvanger.
  • Verzend je een pakket buiten de EU? Dan hoef je geen btw te berekenen. Dat doe je dan dus ook niet voor de verzendkosten. De douane in het land van bestemming zal de naheffingen doen in het land van bestemming.

Twijfel je welke richtlijnen je moet aanhouden? Kijk dan op de website van de Belastingdienst voor meer informatie. Let op! Je bent als ondernemer (afzender) verantwoordelijk voor het controleren van het btw-nummer van jouw klant als je naar een btw-plichtige in het buitenland verzendt.

Ik heb een bedrijf gevestigd in het buitenland en wil mijn btw verleggen, kan dit?
MyParcel kan de btw voor jou verleggen. Daarvoor heb je een adres in het buitenland nodig en een geldig btw-nummer. Wij controleren jouw gegevens en bevestigen dit wanneer het akkoord is. Op jouw factuur komt nu ‘BTW VERLEGD’ te staan en er wordt geen btw meer berekend. Neem hiervoor contact met ons op.

Waarom krijg ik mijn vergoeding exclusief btw uitgekeerd bij schade?
Bij een schade vergoeden wij de inkoopprijs van de beschadigde/vermiste goederen als deze voldoen aan de voorwaarden. Bij het inkopen heb je de btw al afgetrokken, en daarom wordt dit niet vergoed.


Meer weten?

Als ondernemer ben je dus verplicht om btw te betalen over de verzendkosten als op de factuur btw wordt berekend. De btw die aan jou is doorberekend (door leveranciers of verzendservices zoals MyParcel) kun je echter aftrekken in jouw btw-aangifte. Heb je nog meer vragen? Of staat jouw vraag er niet bij? Neem dan een kijkje op de website van de KVK of neem even contact met ons op. We helpen je graag!