Toeslagen

5 situaties die een toeslag met zich mee kunnen brengen.

Bij het versturen en verwerken van pakketten komt een heleboel kijken. Vooral pakketten die een afwijkende verwerking nodig hebben, nemen meer tijd en ruimte in beslag tijdens het bezorgproces. Sommige pakketten zijn van extreme grootte en andere pakketten zijn weer een stuk zwaarder dan het gemiddelde. Het kan voorkomen dat er over deze pakketten een extra toeslag in rekening gebracht wordt. Maar wanneer gebeurt dit nou exact? Wij schetsen een aantal situaties waarbij pakketten handmatig moeten worden verwerkt of veel ruimte in beslag nemen in het logistieke proces en geven je tips over hoe je jouw producten zo juist mogelijk kunt verpakken.
Afbeelding voor

1. Handmatige verwerking toeslag.

Jouw product is niet juist of stevig verpakt, waardoor het logistieke proces van de vervoerder verstoord wordt en dat zorgt voor vertraging. Om dat op te lossen worden deze pakketten van de sorteerband gehaald en handmatig verwerkt. Dit gebeurt veelal bij producten die niet stevig of juist verpakt zijn, bij het gebruik van breekbaar tape, labels die niet in het midden van de doos geplakt zijn, folie op pakketten, ronde kokers die van de sorteerband rollen of twee of meer pakketten die samen worden verstuurd met maar één verzendlabel. Deze toeslag kan ook in rekening gebracht worden bij pakketten met vreemde vormen en uitsteeksels.

Toeslag: Handmatige verwerking toeslag. Dit bedraagt € 3,18 per pakket bovenop de pakketprijs van jouw zending. 

Tip: In veel gevallen kun je handmatige verwerkingen voorkomen. 

  1. Zorg ervoor dat je jouw producten op de juiste wijze verpakt. Gebruik verpakkingen van het juiste formaat en materiaal en gebruik indien nodig voldoende opvulmateriaal zodat de producten niet ‘los’ kunnen bewegen in de verpakking.
  2. Maak daarnaast gebruik van rechthoekige of vierkante verzenddozen en plak het verzendlabel op de grootste zijde van de doos en rechts bovenin.

In de video hierboven vertelt Joost over 8 x veelvoorkomende situaties waarin pakketten handmatig worden verwerkt en geeft hij tips over hoe je jouw producten het best kunt verpakken. Of bekijk hier de handout om te zien hoe je jouw producten juist verpakt.

2. Volumetoeslag.

Wanneer jouw pakket groter is dan 50dm3 (ongeveer de grootte van een verhuisdoos), neemt deze meer ruimte dan gemiddeld in tijdens het verzendproces. Vaak onnodig, omdat er veel loze ruimte wordt verstuurd. Zonde, want het zorgt ervoor dat er minder pakketten tegelijkertijd vervoerd kunnen worden.

Toeslag: Er wordt een volumetoeslag in rekening gebracht voor pakketten met een volume van 50 dm3 of hoger (met bestemming binnen Nederland). Het volume van jouw pakketzending bereken je zelf eenvoudig door L x B x H in decimeters. Je kunt ook de berekening maken met onze handige rekentool in jouw account wanneer je een zending aanmaakt. 
Tip: Verpak jouw producten zo compact mogelijk. Dat is beter voor jouw portemonnee en voor het milieu! Neem een kijkje in onze verpakkingshop om de juiste verpakkingen te kiezen voor jouw producten.

3. XL toeslag. 

Jouw pakket is groter of zwaarder dan de standaard maximale afmetingen en/of gewicht en wordt daarmee een XL pakket genoemd. Een standaard pakketzending mag een maximaal formaat van 100 x 70 x 58 cm en/of een gewicht van 0 – 23 kg hebben. Een XL pakket heeft een maximaal formaat van 175 x 78 x 58 cm en mag 23 – 30 kg wegen. Een XL pakket wordt alleen gehanteerd voor pakketzendingen met bestemming binnen Nederland en landen binnen de EU.

Toeslag: XL toeslag. Dit bedraagt € 3,18 per pakket bovenop de pakketprijs van jouw zending.
Tip: Ook hier is het belangrijk dat je jouw producten zo compact mogelijk verpakt, om de XL toeslag te voorkomen. Wil je toch een pakket versturen dat zwaarder en/of groter is dan het standaard formaat, dan kun je een XL pakket versturen, voor € 3,18 toeslag bovenop de pakketprijs van jouw zending.

Situatie 4. ‘een groter/zwaarder formaat en/of gewicht dan een XL pakket’

Jouw pakket is groter of zwaarder dan een XL pakket. Dit is een zending die te groot of te zwaar (groter dan 175 x 78 x 58 cm en zwaarder dan 30 kg) is bevonden.

Toeslag: Vrachttoeslag. Deze toeslag bedraagt € 73,17,- per pakket.
Tip: Verpak jouw producten zo compact mogelijk.

Situatie 5. ‘een groot/zwaar brievenbuspakje’

Jouw brievenbuspakje is groter dan het maximale formaat van een brievenbuspakje (38 x 26,5 x 3,2 cm.) en/of zwaarder dan 2 kg.

Toeslag: Brievenbuspakje toeslag van € 4,80 per pakket.
Tip: Verpak jouw producten zo compact mogelijk en kijk goed of de bestelling als een brievenbuspakje verstuurd kan worden. Als jouw pakket groter of zwaarder is dan raden wij je namelijk aan om het pakket als een reguliere pakketzending te versturen. Dit is voor voordeliger.

Situatie 6. Toeslagen wereldzendingen.

Het tarief voor een wereldzending (een zending buiten Europa) wordt als volgt berekend: Basistarief + (transporttoeslag x werkelijk gewicht) + (volumegewicht x kilotoeslag). 

Transporttoeslag.
Per 1 januari 2022 hanteert PostNL een transporttoeslag, vanwege de aanhoudende schaarste in het internationale vrachtverkeer. Deze transporttoeslag verschilt per land en wordt per werkelijk gewicht van een pakket berekend. Kijk hier voor de tarieven i.c.m. de transporttoeslag.

Kilotoeslag.
De kilotoeslag op jouw zending wordt vastgesteld op basis van het gewicht (in kg) óf het volumegewicht. Graag lichten wij jou, met een voorbeeld, toe hoe je deze toeslag berekend. Bekijk daarvoor dit artikel.

Download de hand-out naar alle prijzen en toeslagen die wij hanteren. Heb je vragen? Bekijk dan onze veelgestelde vragen in de backoffice. Kom je er nu nog steeds niet uit? Dan kan je ons altijd contacten. Wij staan voor je klaar.