Tips & Tricks

Checklist voor het internationaal versturen van je pakketten.

14/08/2019
·
6 minuten leestijd
Afbeelding voor Checklist voor het internationaal versturen van je pakketten.

Wil je binnenkort ook pakketten naar het buitenland versturen? Dan zijn er een aantal afwijkende regels en zaken waar je van te voren rekening mee moet houden. Even voorbereiden dus! Onze checklist helpt je.

1. Houd rekening met andere specificaties van een pakketzending.

Voor landen binnen de Europese Unie en daarbuiten gelden andere vereisten voor het maximale formaat en gewicht van een pakketzending. Bekijk de specificaties daarom goed voordat je je pakket gaat versturen.

2. Bekijk of je jouw product(en) wel mag versturen.

Naar landen binnen de EU gelden dezelfde regels als Nederland met betrekking tot wat je wel en niet mag versturen. Buiten de Europese Unie zijn sommige producten verboden of alleen onder bepaalde voorwaarden naar het land van bestemming te versturen. Denk bijvoorbeeld aan alcoholische dranken of brandbare vloeistoffen. Controleer daarom van tevoren al wat je wel en niet mag versturen. Check de lijst met verboden producten.

3. Check of de inhoud van jouw pakket in het land van bestemming is toegestaan.

Check bij het internationaal verzenden van je producten of deze wel toegestaan zijn in het land van bestemming. Bij overtreding van de regels is de douane namelijk bevoegd de producten te vernietigen. Gevolg is dat jouw producten niet vergoed kunnen worden en de kans bestaat dat je een boete ontvangt. 

4. Houd rekening met invoerrechten.

Ga je verzenden buiten de Europese Unie? Dan zal jouw klant in sommige gevallen invoerrechten moeten betalen. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het soort product. Stuur daarom altijd een duidelijke en eerlijke factuur mee.

5. Gebruik de juiste verpakking voor jouw product(en).

Een pakket dat naar het buitenland wordt verstuurd legt aardig wat kilometers af. Daarom is het belangrijk dat jouw pakket tegen een stootje kan. Gebruik altijd een stevige verpakking, die goed past en het product beschermt. In onze webshop vind je een ruim assortiment aan verpakkingen om jouw producten zorgeloos mee te versturen. Een uitgebreide lijst met verpakkingstips vind je hier

6. Check het adres op het verzendlabel.

Voor een bezorging van jouw pakketten in het buitenland bij de juiste ontvanger én op het juiste moment is het van belang dat het adres van de ontvanger correct is vermeld. Adressen kunnen in het buitenland namelijk net iets anders opgebouwd zijn dan binnenlandse adressen. Daarnaast verschilt dit per land. Om dit te controleren is er een handige tool beschikbaar die je heel wat tijd kan besparen.

  • Controleer ook goed van te voren of er geen postbusadres is opgegeven. Het is met uitzondering van de Emiraten en Saoedi Arabië, niet mogelijk om pakketten te versturen naar postbusadressen in het buitenland.
  • De naam op het label dient overeen te komen met de naam zoals deze vermeld is bij de deur of de deurbel.
  • Vermeld een telefoonnummer en e-mailadres van jouw klant op het pakket. In veel gevallen wordt er ook contact opgenomen met de ontvanger door de buitenlandse vervoerde over de status van de zending.
  • Houd er ook rekening mee dat er bij veel adressen in Scandinavië en Frankrijk er een deur of appartement code vereist is. Deze kun je noteren in het extra adresveld op het verzendlabel.

7. Vermeld van te voren de overkomstduur.

Voorkom frustratie en onduidelijkheid door jouw klant vooraf goed te informeren over de tijdsduur van de bezorging van het pakket. Je kunt dit bijvoorbeeld opnemen in de Track & Trace e-mail. Een pakket dat de grens van de Europese Unie overgaat krijgt bijvoorbeeld te maken met inklaringstijd bij de douane. Dit kan de overkomstduur van een pakket verlengen. Voor een volledig overzicht van de overkomstduur per land kijk je hier

8. Houd je aan douaneformaliteiten.

Verstuur je naar landen binnen de Europese Unie? Dan geldt vrij verkeer van goederen (en diensten) en gelden gunstige voorwaarden bij de handel. Dit zijn bijvoorbeeld voorwaarden op het gebied van bezorgtijden, aanlevervoorwaarden, douaneformaliteiten en tarieven. Deze gelden niet bij het versturen van goederen (en diensten) buiten de Europese Unie. Daarom krijg je te maken met douaneformaliteiten. Voor landen waar douaneformulieren voor nodig zijn is dit geïntegreerd in ons systeem. Het betekent dat we in ons systeem voorzien in het CN23 formulier, CP71 formulier en Commercial Invoice. Je leest hier meer over het invullen van de vereiste douaneformulieren.

Meer weten?

We hopen je met onze checklist op weg geholpen te hebben in de voorbereiding van het wereldwijd versturen van je pakketten. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je ons altijd bereiken. We staan voor je klaar!